Závodníci Severky testují formu před Vasaloppetem

Ačkoliv většina orienťáků má své závodní boty s hřeby ještě schované ve skříni, 3 členové Severky – Víčko, Maroš a Kanec se již pomalu chystají na jeden z hlavních zlatých hřebů sezóny – Vasaloppet. Tento nejslavnější lyžařský – laufařský závod se uskuteční již za 14 dní ve švédské Moře. V rámci posledního testu formy si všichni v posledních dnech střihli jeden ze závodů českého seriálu Skitour – Jizerskou 50, Karlovskou 50 nebo Karlovskou 25.

Na Jizerskou 50 se již minulý víkend vypravil Víčko. Po ideálním zimním období do ČR dorazila mírná obleva a i v Jizerských horách panovaly teploty nad bodem mrazu. Takové podmínky Víčkovi příliš nechutnají a nejinak tomu bylo i tentokrát. Do stoupací komory nanesl 3 vrstvy klistru různých barev. Ačkoliv se máza při rozjíždění v okolí stadionku zdála dobrá, na trati se podmínky měnily a lyže tentokrát ve stoupáních, Víčkově doméně, nebyly oporou. Prudší kopce tak Víčko vybíhal ve stylu Klaebo s nalepenou silnou vrstvou sněhu ve stoupací komoře, kterou se ne příliš úspěšně snažil ohoblovat v rovinatějších pasážích. I přesto byl poměrně spokojený s bezpečnou obhajobou první vlny v čase 2:54 na 324. místě.

Tento víkend zavítal seriál Skitour na Valašsko, kde se uskutečnila Karlovká 50. Závodníky přivítalo nádherné slunečné počasí s jarními teplotami, které ovšem opět přinášely ošidné podmínky pro servisní týmy. O tom může vyprávět Maroš, který na závod zvolil lyže Mohery (pozn. lyže s kobercem ve stoupací komoře). V tento den však byly tyto lyže pomalé a bůhvíjak nepodržely ani ve stoupáních. I tak Maroš zaslouží pochvalu za bojovnost, neboť protnul cílovou pásku v čase 3:04 na 94. místě. Do příštího roku se navíc četné Marošovy fanynky mohou těšit na velmi pravděpodobné zlepšení, neboť Maroš slibuje absolvování závodu na hladkých lyžích a vylučuje tak problémy s mázou.

Kanec se postavil na start poloviční distance a vedl si velmi dobře. Ve stoupáních se mohl spolehnout na výbornou mázu v podobě klistru a vypracoval si zajímavou výchozí pozici. V převážně klesající 2. polovině trati sice trochu ztrácel kvůli, podle jeho slov, pomalejším lyžím, neboť klister se oproti plánům nestihl dostatečně sjet. I tak z toho bylo krásné 16. místo za v čase 1:15.

A jak vidí reprezentanti Severky své šance na Vasáku a jaké jsou jejich cíle?

Víčko si klade podobné cíle jako minulý rok, a to vyjet medaili, kterou získá každý s časem do 150 % času vítěze.

Ostřílený harcovník lyžařských závodů Maroš nemá menší cíle než překonat svůj skvělý osobní rekord 5:19 z roku 2016.

Pro Kance bude letošní Vasaloppet premiéra, jeho cíle jsou tak opatrné. V prvé řadě by chtěl  úspěšně dojet do cíle. Tajně ale sní o překonání magické hranice 6 hodin.

A jak vidíte šance těchto borců vy? Máte už svého favorita? Sledujte Facebook Severky nebo třeba nový Instagram sk_severka_sumperk – kde se již brzy objeví tipovací soutěž.

Print Friendly, PDF & Email