Závodní sezona úspěšně završena na domácí i světové scéně

Říjen byl nabit závody, ať už mistrovskými či oblastními, závěr sezony běžel zběsilým tempem. Ačkoli autorka pravidelných měsíčních příspěvků celkem úspěšně závodila ve své kategorii, tempu a rychlosti orienťáckého říjnového kolotoče nestačila. K minulému měsíci se vrací již jen pohledem hodnotícím výsledky.

Světoví běžci závodili na Mistrovství Evropy (zařazeného i do světového poháru) od 4. do 8. října v Itálii, Českou republiku reprezentovali i dva naši členové, Tereza Janošíková a Vojtěch Král. Ve Veroně se běžel sprint, kvalifikací oba prošli úspěšně, ve finálovém běhu s centrem u historického kolosea, doběhla Tereza až na 33. místě, Vojtěch si vedl výborně do 12. kontroly, ale pak bohužel vynechal 13., připravil se tak o umístění v první desítce 🙁 Sprintové 4 členné štafety se běžely v městečku Soave, které je centrem vinařství a vévodí mu pevnost na kopci nad městem. Vojta a Tereza byli členy české štafety, podali výborné výkony, ale celkový výkon 4členného týmu ČR stačil jen na 9. místo. ME vrcholilo knock out sprintem, kvalifikace startovala již brzy ráno na předměstí Vicenzy, Terka postoupila, ale Vojtěchovi chybělo k postupu několik vteřin, cesta ke třetímu úspěchu v KO sprintu se uzavřela. V historickém centru města Vicenzy byly připraveny tratě dalších vyřazovacích kol, Terka si zaběhla čtvrtfinále, v semifinále doběhla na 5. nepostupovém místě. V konečném pořadí světového poháru obsadila 12. příčku. Vojtěch neměl kvůli zranění dostatek závodů, aby byl ve SP hodnocen.

Největší orienťácká akce, MČR štafet a družstev, se konala o víkendu 14. – 15. 10. na Vysočině, v lesích u Krouny. Do celkového počtu 1785 závodníků, přispěla Severka 28 účastníky, což byla po dlouhé době klubová rekordní účast. V neděli jsme plně obsadili 8 štafet a další čtyři žáci běželi za Hanáckou oblast, v neděli běžela 2 družstva dospělých :-), štafeta mix a čtyři žáci běželi za Hanáckou oblast (nejvyšší účast po dlouhé době). V závodě štafet měla největší šanci na úspěch štafeta žen D21, ve složení Lenka Petrželová, Anna Fürstová a Tereza Janošíková. Podařilo se vyběhnout 3. místo! Štafeta mužů H21 startovala ve složení Jindra Beneš, Martin Poklop a Vojtěch Král a skončila na výborném 10. místě, Jindra, věkem ještě junior, si odbyl premiéru na mistrovských štafetách a další dva opravdu zkušení závodníci podali skvělé výkony. Další naše výsledky: H14 (Pospíšil, Foret, Richtr) 24. místo, H195 (Králová, Ostřanští) 18. místo, H135 skončila sice v osmé desítce, ale to jen díky odvážnému výkonu Milana Pánka, který zvládl nejen původní roli řidiče, ale i druhý úsek štafety. Dvě mixové štafety postihl DISK, jednu kvůli tmě, druhou MP, ale mužská štafeta MIX doběhla 9. Nedělní závod družstev byl dobrodružstvím jako vždy. V hlavní kategorii DH21 startovala dvě družstva Severky, jedno s ambicí umístit se mezi nejlepšími, druhé získat zkušenosti a důstojně doběhnout. Družstvo ve složení M. Poklop, L. Petrželová, Vojtěch, Král, T. Janošíková, J. Beneš, A. Fürstová a M. Schuster dosáhlo svého maxima na konečném 4. místě. Druhé družstvo, ve kterém běželi i tři dorostenci, skončilo v páté desítce, štafeta Mix doběhla kompletní. Všem patří poděkování za srdnaté a skvělé výkony!

Výborná umístění na MČR štafet a družstev se promítla i do celkového hodnocení Českého poháru štafet a do Ligy klubů za rok 2023, štafeta D21 13. místo (na jaře se potýkala se zraněními), H21 11. místo. V Lize klubů jsme se zařadili na velkou bednu, na 6. místo!

Oblastní žebříčky se konaly 22.10. ve Vitčicích, neobvykle v neděli, a 28.10. pořádala Konice tradičně Poslední kufr, v Olbramicích. Naši závodníci dosáhli opět několika výsledků na stupních vítězů. Výborná umístění a hojná účast na závodech se promítly do celkových předních umístění v podzimní části Hanáckého žebříčku: v D12C 3. místo Eliška Kopecká, v D16C 4. a 6. místo Eliška Zaoralová a Ema Richtrová, H10C 9. místo Milan Pánek, H12C 8. Vašek Turek, 9. Jan Hedrich, H14C 1. místo Matěj Heiser, 5. Josef Turek, 6. Antonín Pánek, v této kategorii je hodnoceno 10 závodníků našeho klubu 🙂 ! H16C 2. Ondřej Pánek. V Superžebříčku HO 2023 (hodnotí se závody za celý rok, ve všech kategoriích) je hodnoceno 52 závodníků Severky Šumperk !!! Medailová umístění: Eliška Kopecká 3. v D12, v D16 Eliška Zaoralová 1. a Ema Richtrová 3., D45 Iveta Ostřanská 3., D55 Zdenka Králová 1., H16C Ondřej Pánek 1., H21 Martin Poklop 1 a Jindra Beneš 3. V hodnocení žákovských družstev se Severka umístila na 2. místě !!! Gratulujeme!