Květen a červen uběhly v rychlém závodním tempu

O státním svátku 8. 5. se v Prostějově konalo Mistrovství ČR v knock out sprintu, na start nastoupili tři naši muži, do závěrečného boje o medaile postoupil Vojtěch Král, výborným výkonem vybojoval stříbrnou medaili. Bohužel v ženách nestartovala Terka Janošíková, kvůli studijnímu pobytu ve Finsku.

Mistrovství ČR ve sprintu a sprintových štafetách se konalo na jihu Moravy ve dnech18. a 19. 5. V Jemnici proběhl závod ve sprintu, který se pro skvěle běžícího Vojtěcha Krále vyvíjel medailově, ale bohužel zranění na sběrné kontrole ho odsoudilo až na 6. místo a zhatilo plány účasti na MS ve sprintových disciplínách v Edinburghu. V mužské elitě běžel výborně i M. Poklop na 14. místě a v ženách se na velkou bednu na 5. místo vyšvihla Anička Fürstová, L. Petrželová obsadila 17. místo. V juniorech J. Beneš 19. místo a Stella v D16 22. místo. Moravské Budějovice byly místem konání sprintových štafet, naši soupisku ovlivnila absence Vojtěcha Krále a M. Meleckého, hlavní štafetu běžel M. Poklop, J. Beneš, A. Fürstová a L. Poklopová, startovali s číslem 1 (pořadí z roku 2023), ale skončili na 13. místě. Druhá štafety běžela v provizorním složení, ale dokončila :-). Závodní víkend byl svatebním pro našeho člena M. Meleckého, blahopřejeme.

ČPŠ a ŽA se konaly o víkendu mezi mistrovskými závody na západ od Prahy, sprint v Hořovicích prokázal výbornou formu Vojtěch Krále, závod vyhrál o sekundu před favorizovaným T. Křivdou, M. Poklop opět stabilní výkon se 16. místem. V ženské elitě A. Fürstová doběhla 14. a L. Petrželová na 33., v juniorech J. Beneš, potýkající se se zraněním, na 23. Štafetové závody obsadila Severka v dospělých i dorosteneckých kategoriích. Dospělí opět čelili absenci závodníků kvůli zranění, ale body získali, průběžně jsou na 14. místě. Na podzim budou další možnosti k vylepšení pozic

Vysokou účast našich členů jsme měli na ŽB Morava a OŽ, 4. a 5. 5. pořádalo Vrbno závody ŽB M a OŽ v Nových Heřminovech, kde nás prověřil terén i vedro, přesto se úspěchy dostavily, tradičně ve veteránských kategoriích byli na bedně Ostřanští, v mužích M. Poklop, v žácích T. Pospíšil, v dorostencích M. Heiser. Pěkné OŽ se běžely u Konice a u Šternberka, v Ospělově u Konice se podařilo vyhrát v H16C Tondovi Pánkovi, na šternberském závodě v Mladějovicích vyhrál Milda Pánek kategorii DH10S, v dorostencích se na 3. místě umístili Stella Kranzler, Ondra Pánek a Matěj Heiser, mužskou kategorii vyhrál J. Beneš.

Přebor škol letos na jaře Severka nepořádala, ale žáci a studenti klubu se hojně zúčastnili. Krajské kolo se konalo 22. 5. v Olomouci, 17 našich členů startovalo za své školy a významně přispělo k postupu do celostátního finále Gymnázia Šumperk, nižšího i vyššího stupně.

Červen začal ŽB Morava ve Vizovických vrších, závody v krásném těžkém terénu, který dokonale prověřil síly i technické schopnosti účastníků. Na bedně nás vidět nebylo, ale body do žebříčku jsme získali. Stejně tak náročné závody ŽBM a OŽ pořádal Kroměříž v Chřibech 22. a 23. 6., vyhrát se podařilo v H21B M. Poklopovi a v H14C T. Pospíšilovi, v H80 B J. Ostřanskému.

Celostátní ŽA se v červnu konal 15. a 16. v Orlických horách, s centrem na Panském poli, kam Severka kdysi jezdívala na zimní soustředění… V dámské elitě běhaly skvěle A. Fürstová (12. a 7. místo) i L. Petrželová (7. a 8. místo), M. Poklop v mužské elitě skončil na 12. a 18. místě.

Celostátní finále Přeboru škol pořádaly brněnské Žabovřesky dne 12. 6., startovalo 10 členů Severky za Gymnázium Šumperk, nižší stupeň se umístil na výborném 6. místě a vyšší stupeň na místě 9. Paráda!

Republikový festival žactva zažil T. Pospíšil, v Liberci 8. a 9. 6., Celostátní Přebor HZS běžel K. Heiser, na 11. místě ve své kategorii H1.

Mistrovství ČR na krátké trati v Pastuchovicích 8. a 9. 6 . se zúčastnilo jen 6 našich závodníků (ovlivněno zraněními), nejlépe si vedly ženy, A. Fürstová na 13. a L. Petrželová na 16. místě, J. Beneš v H20 17. a M. Poklop v mužích celkové 22. místo. Dorostenky se probojovaly do finále B a C. Veteraniády ČR ,(mistrovské závody pro závodníky od 35 let) pořádané klubem z Nového Boru, se zúčastnila výprava 4 závodníků, skvěle si vedla L. Petrželová v D35 , zvítězila v závodě na klasické trati i na krátké trati, ve sprintu byla 2. Na medailové pozice dosáhl i J. Ostřanský v H80, 2. na klasické trati a 3. na krátké trati.